Aikido, wat is dat nou precies?
Het lijkt een beetje op judo, op jiu jitsu, op karate… maar is toch ook weer nét iets anders. Aikido is een Japanse verdedigingssport, waarbij het niet gaat om klappen uitdelen of ontvangen. Waar gaat het dan wel om? Om veel bewegen, de kracht van de tegenstander gebruiken, en niet te vergeten: om respect voor elkaar!
Wat leer je bij Aikido?
Je leert jezelf verdedigen tegen allerlei aanvallen: grepen, slagen, stoten, trappen. Ook leer je valbreken en alertheid, je traint je conditie en spieren, maar bovenal: je traint zelfbeheersing en zelfvertrouwen!
Moet je groot en sterk zijn om Aikido te beoefenen?
Nee hoor. Omdat we de kracht van de tegenstander gebruiken hoef je zelf niet sterk te zijn. Aikido kan daarom beoefend worden door iedereen: jongens en meisjes, groot en klein, jong en oud.
Hoe ziet een les eruit?
We beginnen met een warming-up om de spieren en gewrichten warm en soepel te maken. Daarna oefenen we meestal het rollen en vallen. Vervolgens legt de leraar technieken uit die je samen met een partner gaat oefenen. Behalve technieken doen we ook individuele oefeningen (bijvoorbeeld om je concentratie, reactiesnelheid of evenwicht te trainen) en spelletjes. De les wordt meestal beëindigd met een cooling-down: een oefening of spel ter ontspanning.
Doen jullie ook wedstrijden?
Nee. Aikido draait niet om competitie of strijd, maar om persoonlijke ontwikkeling. Om die ontwikkeling te meten werken we, net als andere Oosterse vechtsporten, met banden en slippen, waarvoor je ieder half jaar examen kunt doen.
Hoe zit het met die banden en slippen?
Je begint met een witte band. Twee keer per jaar vinden er examens plaats. Als je slaagt voor je eerste examen krijg je een gele slip (een stukje stof op je band). Doe je nog een keer met succes examen, krijg je een gele band. Zo gaat het verder, steeds afwisselend een slip en een band: na geel komt oranje, dan groen, blauw en ten slotte bruin. De bruine band is bij ons de hoogst haalbare jeugdgraad. Als je naar de volwassenen doorstroomt, doe je opnieuw je witte band aan. Niet omdat je helemaal opnieuw begint, maar omdat de volwassenen geen gekleurde banden kennen; enkel wit (beginnersgraden of kyu-graden) en zwart (gevorderden, dan-graden).
Waarom dragen de leraren een zwarte rok?
Die zwarte rok heet een hakama, dat is een traditionele Japanse broekrok, die vroeger door de samoerai – Japanse krijgers – gedragen werd. Omdat Aikido afstamt van de samoerai-krijgskunst, dragen volwassenen vanaf een bepaald niveau (3e kyu) ook zo’n hakama.
Gebruik je bij Aikido ook wapens?
Soms. Bij de jeugdlessen oefenen we meestal ongewapende technieken: verdedigingen tegen pakkingen, slagen, stoten. Maar soms trainen we ook met wapens; zwaard (bokken), stok (jo) en mes (tanto). Dit zijn houten oefenwapens, om het risico van verwondingen te beperken. Wees niet bang: we doen voorzichtig, en je traint onder begeleiding van deskundige leraren.
Al die Japanse termen… moet ik die ook uit m’n hoofd leren?
Nee hoor. Tijdens de les zul je de nodige Japanse termen voorbij horen komen, maar de leraren leggen goed uit wat het betekent. In het begin zijn al die moeilijke woorden misschien verwarrend, maar je zult merken: je leert ze snel genoeg. Een cursus Japans is dus zeker niet nodig, de ervaring leert dat je er vanzelf vertrouwd mee raakt.